Bild på corto.alto

corto.alto

Den Glasgow-baserade kompositören, producenten och multi-instrumentalisten Liam Shortall, alias corto.alto, har beskrivits som ett traditionell jazz-fan uppväxt i internetåldern som genom sin blandning av impro och electronica – utlagd över ett tungt basbeat – är ute och traskar i den moderna jazzens tassemarker.
Debutalbumet Bad With Names släpptes I oktober 2023 och handlar enligt Shortall om att ”förlåta sig själv”, med tematiken: tidens gång och ungdom förslösad. Plattan samlar några av Storbritanniens starkaste unga jazzinstrumentalister, inklusive Mercury-nominerade pianisten Fergus McCreadie, trumpetaren James Copus, trombonisten Anoushka Nanguy och trummisen Graham Costello.
Med känslan av stråkkvartett, tar Shortalls kvartett corto.alto-soundet i en ny riktning. Liam Shortall kan sin jazzhistoria bland annat genom sin tid i bleckblåslinjen i Scottish National Jazz Orchestra.
Sommaren 2023 spelade corto.alto på festivalerna i Glastonbury, Love Supreme och Barcelonas Jamboree Jazz Club. Nu kommer denna spännande kompositör till Stockholms jazzfestival och Fasching som ett språkrör för den starka skotska jazzscenen.

Matt Carmichael – tenorsaxofon/komposition,
Fergus McCreadie – piano,
Charlie Stewart – fiol,
Ali Watson – bas,
Tom Potter – trummor

Om Stockholm Jazz Festival

Stockholm Jazz Festival är en av Sveriges största och äldsta festivaler och äger rum mellan 11 och 20 oktober 2024. Årets festival presenterar stora namn såsom Bill Frisell, Sona Jobarteh och The Headhunters. Stockholm Jazz Festival är en inomhusfestival som huserar på över femtio scener varje år och besöks av ca 30000 stockholmare under sina tio dagar. Läs mer om festivalen på stockholmjazz.se