Bild på Hegge

Hegge

Dieseltågsrytmer, drivande basgångar och ett skenande lokomotiv som lägger sin egen räls. Bjørn Marius Hegges kompositioner är omedelbara och tuffar tillbaka till jazzens guldålder, från slutet av 50-talet till sent 60-tal. Musiken är impregnerad i en cool lösning av blues, bop, soul och lekfull improvisation med ett sökande förhållningssätt till melodi och frasering.

Kvällens kvintett bildades 2016 och består av några Skandinaviens skarpaste jazzmusiker: Jonas Kullhammar, Martin Myhre Olsen, Vigleik Storaas och Håkon Mjåset Johansen. Tillsammans utforskar de Hegges kompositioner med nyfikenhet och öppenhet. Gruppen fick Spellemannpriset för bästa jazzalbum We are sorry but you can not longer be a child (2017), som följdes upp av kritikerhyllade Feeling (2020).

Det bjuds på en medryckande stämning starkt inspirerad av ikoner som Cannonball Adderley, Ornette Coleman och Charles Mingus. Men kvintetten har fönstren utfällda för nya intryck och låter varje gruppmedlem söka egna spår. Bjørn Marius har konserterat över hela Europa och genomfört ett flertal norska turnéer, både som soloartist och som en del i andra projekt.

Jonas Kullhammar – Tenorsax
Martin Myhre Olsen – Sopran- och altsax
Vigleik Storaas – Piano
Håkon Mjåset Johansen – trummor
Bjørn Marius Hegge – kontrabas

 

This is definitely feel-good jazz of the highest order

– Jazzviews