Bild på Bärtsch & Sha

Bärtsch & Sha

Schweiziska pianisten, kompositören och zen-funkens pappa Nik Bärtsch landar för första gången på svensk mark med en duo-variant av gruppen Ronin. Med sig har han gruppens alt-saxofonist och klarinettist Sha, även känd som Bern-födde Stefan Haslebacher.

Duon Bärtsch & Sha utvecklades under de återkommande måndagsspelningar som Bärstch lett tillsammans med Ronin-gruppens musiker på den klubb i Bern som han varit med och startat.

Nik Bärtsch musik bebor ett intrikat gränsland mellan skrivet och improviserat. Med minimalistisk modul-jazz och influenser av kompositörer som Steve Reich gör duo Bärtsch & Sha kontemplativ musik med utarbetat groove och klar hemvist i ECM-traditionen. Här finns en lång rad influenser som samtida västerländsk konstmusik och japansk rituell musik. Ronin betyder något i stil med ”samuraj utan herre” och Bärtsch, själv utövare av kampsporten Aikido, har också hämtat ett par skivtitlar från det japanska kampsportspråket.

Nik Bärtsch solo-skivor har jämförts med Keith Jarretts solo-konserter men hans klangvärld är ändå präglad av en egen andhämtning och en egen ton. Tillsammans med Sha blir det en afton med kontemplativt groove, lyhört samspel och schweizisk urkraft i fokus.