Bild på Ashley Henry – Stockholm Jazz Festival 2020

Ashley Henry – Stockholm Jazz Festival 2020

En snabbfingrad pianist som blandar influenser från olika genrer räknas som en av de hetaste på Londons vibrerande jazzscen idag.

Brittiska tidningen Evening Standard har kallat honom ”den ultimata pianisten” och andra brittiska kritiker har lovordat hans livespelningar där det går att njuta av hans snabba fingrar, hans blixtsnabba harmoniska respons och hans djupa känsla för groove – där varje ton från hans piano sitter där den ska för att det ska svänga rejält.

Ashley Henry är klassiskt skolad, men han har snabbt funnit sig till rätta inom jazzens varierade uttryck och han räknas som en av de mest intressanta på Londons kokande jazzscen idag. Redan med ep-skivorna Ashley Henry’s 5ive och Easter EP började det ryktas om denne unge pianist och kompositör – men det var med albumet Beautiful Vinyl Hunter som han slog igenom rejält förra året. Albumet nominerades bland annat som Music Album of the Year av BBC 6.

Själv har han sagt att London och dess turbulenta historia har präglat både honom som person och hans musikaliska uttryck: ”immigranten i mig har musikaliska rötter som går att spåra tillbaka till fyrtiotalet, så det är viktigt för mig att min musik speglar jazzens narrativ genom olika genrer och generationer”. Och visst går det att spåra både det historiska i jazzen – och det helt nya i Ashley Henrys musik. Han är inte rädd för att blanda in ingredienser från hiphop och grime och låta en spoken word-artist som Joshua Idehen medverka med en rap om immigranternas betydelse för London.

Själv sa han i en intervju med Jazzwise att han bara är ärlig med sig själv, vilket innebär att han är ”öppen för alla influenser”. Den som vill veta hur en av Londons hetaste jazzartister av idag låter bör inte missa detta.
Ashley Henry – keys
Karl Rasheed Abel – bas
Nathan Shingler – trummor

Konserten streamas på Faschings Facebooksida!

Stockholm Jazz Festival är en av Sveriges största och äldsta festivaler. I år äger festival rum mellan 9 och 18 oktober. Sedan 2012 har festivalen iklätt sig kostymen av en inomhusfestival och huserar nu på över femtio scener varje år. 2018 slog Stockholm Jazz Festival rekord då 63 scener arrangerade över 200 konserter och besöktes av 29 221 personer under sina tio dagar. I år är det inte en fullt lika stor festival som arrangeras även om drygt 100 akter presenteras trots rådande omständigheter. Läs mer om årets festival på stockholmjazz.se


De konserter vi släpper upp till Stockholm Jazz Festival följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer vad gäller antalet personer i publiken samt avstånd mellan sällskap. Vi vidtar även sanitära åtgärder för att hålla ner smittorisken enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att du ska känna dig säker i våra lokaler. Varmt välkommen!