Bild på Anders Hagberg NORTH

Anders Hagberg NORTH

Flöjtisten, sopransaxofonisten och kompositören Anders Hagberg är en musikresande i gränslandet mellan jazz, folk – och kammarmusik. På albumet NORTH som släpptes hösten 2020 har han samlat ett nordiskt dream team med musiker associerade med Mari Boine, Jon Hassell, Avishai Cohen, Jon Balke, Billy Cobham, Marilyn Mazur, Shakti m.fl. Musik skapad i ett flöde av inspirerat och intuitivt samspel med närvaro och öppenhet att mötas i de oförutsedda, improviserade musikaliska ögonblicken.

Anders Hagberg har turnerat över stora delar av världen med sin egen musik och som solist med många grupper. Han har skrivit musik till filmer och dansföreställningar och gjort ett flertal album i eget namn. Improvisation och genreöverskridande är centrala begrepp i Hagbergs musik och hans internationella samarbeten inkluderar artister från Indien, Mellanöstern, Japan, Brasilien, Västafrika, USA, Syd Korea m.fl. De senaste åren har han mest framträtt med sina egna projekt (Trust, Melodic Melange) vilket lett till turnéer i Sydkorea och Iran men han gör också gästspel som solist t.ex. på basisten Avishai Cohens album Avorales (2019). Hagberg är även professor i musikalisk gestaltning/improvisation vid Högskolan för Scen och musik/Göteborgs Universitet där han undervisar och bedriver konstnärlig forskning.

Basisten och ljudteknikern Johannes Lundberg har ett nära samarbete med Hagberg sedan drygt tio år och han har medverkat på albumen ”Stories of Now” och ”Melodic Melange” samt under ett flertal turnéer i USA, Sydkorea, Baltikum och Skandinavien. Han spelar även med norska Barokksolisterna och Jon Balke samt är en anlitad ljudtekniker för bl.a. flera ECM-produktioner.

Joona Toivanen var också med på plattan ”Stories of Now” och har nu en egen karriär som solopianist och med sin trio som rönt framgångar i Finland och internationellt.

Den mångsidige, norske slagverkaren Helge Andreas Norbakken är en mycket anlitad musiker på den internationella jazz-och folkmusikscenen och han spelar med bl.a. Jon Balke och tidigare Mari Boine för att nämna några. Han har medverkat på en lång rad album med framstående solister som t.ex. Jon Hassel.

Anders Hagberg – flutes, soprano sax, electronics
Joona Toivanen – piano, zither
Johannes Lundberg – double bass, voice
Helge Norbakken – percussion