Bild på Alexander Lövmark

Alexander Lövmark

Releasekonsert Little Bird!

Monica Zetterlund-Stipendiaten Alexander Lövmark, en av Sveriges kanske mest underhållande jazzvokalister, släpper skiva denna kväll på Fasching! Little Bird är namnet på denna sångares nästa skiva, ett hyllningsalbum till det fundament som alla jazzmusiker oavsett genre vilar på nämligen The American Songbook.

”Den amerikanska sångboken” är en av musikvärldens otvivelaktigt främsta musikkataloger, ett musikens underverk, och innehåller en närapå oöverskådlig palett av känslor och uttryck. Hårt sväng, kreativitet, bluesen, det gudomliga, innerlighet, romantik och så mycket mycket mer. Ett musikarv som alla jazzmusiker oavsett inriktning någon gång i livet tar sig för att hylla i albumformat. Nu är det Alexanders tur att ge en hommage till denna musikskatt.

Lövmark, som nyligen även har vunnit 1a pris i Montreux Jazz Voices Competition i Schweiz, är en tämligen charmant och mycket kreativ sångare. En uttrycksfull vokalist och en riktig scatfantom. Tänk Ella Fitzgerald fast född på 90-talet. Med samma ursväng och musikalitet men med en modernare estetik tar han sig an standardjazzen och för den vidare in i tvåtusentalet. Kanske skulle man kunna kalla honom Sveriges svar på Bobby McFerrin?

Han är uppbackad av ett band bestående av sina favoritmusiker i Sverige. Sveriges kanske hetaste dynamiska duo finns i rytmsektionen; Adam Ross (dr) och Arvid Jullander (b). Saxofonisten Axel Mårdsjö är med sitt själfulla sound ett självklart solistiskt komplement till Alexander och orkestern kompletteras med bandets otvivelaktiga nestor, eleganten Calle Bagge vid flygeln. Denna releasekväll till ära har bandet även blivit utökat med percussionisten Axel Fagerberg. Samt säkerligen några gäster!

Senast Lövmark släppte skiva 2018 på Fasching var det med fusiondoftande egenskrivet material från plattan Perfect Storm (2018), en konsert som hyllades av bl a Johannes Cornell i DN. Så sent som i september 2022 hyllades hans Birds of a Feather BigBand Fasching med stående ovationer, och han hörs annars tillsammans med den mycket omtyckta och skivaktuella sånggruppen Stockholm Voices.

 

Varmt välkomna på standardsfest!

 

Alexander Lövmark, sång
Calle Bagge, piano
Arvid Jullander, kontrabas
Adam Ross, trummor
Axel Mårdsjö, saxofon
Axel Fagerberg, percussion