Bild på Sigurðardóttir/Schultz

Sigurðardóttir/Schultz

Isländska pianisten Anna Gréta Sigurðardóttir flyttade till Stockholm från Island 2014 och ett år senare träffade hon Max Schultz på en gemensam spelning och de båda bestämde sig för att spela in musik tillsammans. Nylonsträngad gitarr och flygel klingar ju som bekant väldigt fint och det blev utgångspunkten för detta projekt. Med tiden utökades sättningen med saxofon, bas och trummor dock fortfarande helt akustiskt. Anna Gréta och Max bestämde sig för att spela in 10 låtar på en CD och ljudteknikern Åke Linton kontaktades. Joakim Milder på saxofon samt med- producent, Christian Spering på bas och Magnus Gran på trummor blev det självklara valet då de gick in i Svenska Grammofonstudion i Göteborg i Februari 2019.

Efter att ha spelat in kvintetten kändes det naturligt att addera en stråkkvartett. Anna Gréta och Max saknade erfarenhet av att skriva för stråkkvartett men uppmuntrade av Joakim Milder tog de sig an uppgiften. Den fantastiska Sjöströmska Kvartetten (Samuel Runsteen violin, Annie Svedlund violin, Märta Eriksson viola, Lisa Reuter cello) gjorde det sista pålägget innan mixningen av CD:n tog vid. Åke Linton visade sig vara en tillgång på flera sätt då han bidrog med flera bra idéer.

Det färdiga resultatet är en skiva där Anna Gréta och Max Schultz möts i nordisk jazz, lyrisk och öppen för spontanitet, improvisatoriskt samspel samt vacker intimitet. Komposition, arrangemang och improvisation är tätt sammanflätade till en helhet, men hela tiden med piano och gitarr i centrum.

Anna Gréta Sigurðardóttir – piano
Max Schultz – gitarr
Joakim Milder – saxofoner
Christian Spering – bas
Magnus Gran – trummor
Strings: Sjöströmska Quartet