Fasching konsert

Om Fasching

Här frodas improvisationskonsten!

Fasching är en konsertlokal, klubb, restaurang och bar som ligger centralt belägen på Kungsgatan 63 i Stockholm. Fasching har sedan starten 1977 växt att bli Skandinaviens största arrangör av jazz och klubben är välkänd både i landet och internationellt. Hit kommer de ännu okända talangerna, de stora stjärnorna, uppstickare och legender. Här frodas improvisationskonsten!
 
 

 

“”Fasching club is an eye-opener”” DownBeat Magazine 2012
 

I Faschings anrika lokaler presenteras över 350 evenemang per år varav 250 är livekonserter. Klubben välkomnar cirka 80 000 gäster årligen och omsätter dryga 22 miljoner.

AB Fasching har tre ägare. Majoritets- och huvudägare är Föreningen Sveriges Jazzmusiker, FSJ, som också grundade Fasching 1977. Faschings Vänner äger 20 procent av aktierna och föreningen Mer Jazz i Sverige äger 15 procent. De tre ägarna är representerade i Fasching styrelse.

Fasching har inget kulturpolitiskt uppdrag och är inte en institution. Fasching är en del av det fria kulturlivet och söker årligen stöd till verksamheten från Stockholms Stad och Kulturrådet. 2012 står det stödet för ca 10% av den totala omsättningen.

””Fasching presenterar med sin moderna och välbesökta verksamhet den lokala bredden och spetsen av internationella och nationella musiker inom en rad genre””  Stockholms Stad 2012

“”organisationen samarbetar med ett flertal lokala, nationella och internationella aktörer inom musikområdet och internationella gästspel är en integrerad del av Faschings verksamhet. /…/ Kulturrådet ser positivt på Faschings varierade verksamhet med ett stort såväl nationellt som internationellt musikutbud till barn, unga och vuxna. /…/ Det är Kulturrådets bedömning att Fasching har förutsättningarna för att inta en aktiv roll i främjandet av jämställdhet inom musikområdet genom sitt breda nätverk.”” Kulturrådet 2012

Faschings styrelse

Eva Schöld – ordförande
Calle Nathanson – vice ordförande 
Bo Ahnegård 
Peter Danemo 
Mathias Engdahl 
Riitta Östberg
Jonas Kullhammar 
Tjia Torpe
John Högman – adj.

"...Sweden's best spot for jazz and world music has been wowing music lovers since 1977.

With local and national talents galore, this Blue Note-style club's forte is presenting folks like Robert Glasper, Gregory Porter and Christian McBride" 

DownBeat Magazine 2013

 

Föreningen Sveriges Jazzmusiker