Tamikrest

 

Tuaregnomaderna Tinariwen gjorde ökenbluesen från norra Mali världsberömd. Tamikrest tillhör en yngre generation – och det märks. De förnyar soundet och tvekar inte att ta in lite mer influenser från västerländsk rockmusik. Själva har de sagt att de förutom sitt tuaregarv också lyssnat mycket på algeriske musikern Rachid Taha, flamenco och Pink Floyd.

DN:s Nils Hansson hade med dem i sin lista över ”Hetaste banden från öknen” och särskilt i och med den hyllade skivan Kidal (som kom förra året och som var bandets fjärde studioalbum) har de verkligen tagit steget ut i världen med sin tuareg-rock’n’roll. Namnet på skivan, Kidal, är en hyllning till den stad där Tamikrest bildades. Staden är ett viktigt kulturcentrum för det nomadiska tuaregfolket.

På skivan skildrar de kampen för sin existens – och om tuaregupproret 2012 som under en kort tid ledde till att de fick sin egna fristående stat: Azawad. Denna statsbildning varade dock bara under ett kort år innan den ockuperads av al-Qaida som införde sin extrem stränga tolkning av islamisk lag. Därefter fritogs området av fransk militär – men självbestämmanderätten för tuareger sattes inte högt på agendan.

Dessa erfarenheter utgör den smärtsamma fonden i denna smekande vackra och samtidigt tragiskt sorgliga ökenblues som Tamikrest skapar. Gitarrerna ylar, Ousmane Ag Mossa sjunger vackert och vemodigt om kampen för sitt folk. Det är starkt, unikt och viktigt – och väldigt stolt musik som är enormt stark live.

Ousmane Ag Mossa – sång, gitarr, akustisk gitarr
Aghaly Ag Mohamedine – djembe, körsång
Cheick Ag Tiglia – bas, akustisk gitarr, körsång
Paul Salvagnac – gitarr, akustisk gitarr, slide
Nicolas Grupp – trummor, percussion

Support: Siri Karlsson & Solo Dja Kabaco - Ouaga Sessions
I maj 2016 var Siri Karlsson inbjudna till en av Västafrikas största jazzfestivaler Jazz à Ouaga i Ouagadougou, Burkina Faso. I dallrande 40-gradig subsaharisk hetta spelade de sin psykedeliska folkmusik från Sverige med stor framgång. Duon uppfyllde också en dröm sedan länge och gick tillsammans med pop- och rockproducenten Jari Haapalainen in i en inspelningsstudio dit de bjöd in några av Burkinas främsta artister och musiker för ett par sessions. Det resulterade i Ouaga Sessions, en EP som kommer att släppas under hösten 2018. Musiken kretsar kring kärnan i svensk och västafrikansk folkmusik där muntliga traditioner, komplexa rytmer och improvisation är starka element. I samarbete med den välrenommerade producenten Jari Haapalainens magiska fingrar har musiken fått sin helt egna dräkt, ett eget sound.

Solo Dja Kabaco, sång, gitarr
Maria Arnqvist, sång, sax, synth
Cecilia Österholm, sång, nyckelharpa
Seydou Koné, slagverk
Sylvain Dando Paré, bas
Simon Svärd, elgitarr

 


PUBLICERAD: 20180613
FRÅN FASCHINGS ARKIV
Söndag 4/11 2018
Kök & Bar

Köket serverar rustik husman från hela världen. 

Läs mer om restaurangen här

Boka bord: 
Köper du en matplatsbiljetter reserveras ett bord i ditt namn. Vänligen inta era matplatser senast 30 min efter att matsalen öppnats (för tider, se respektive konsert på hemsidan). Har du frågor till matsalen och bordsbokningen? Kontakta oss på bord@fasching.se

Följ oss på Facebook! 280x150 Faschings Vänner 280x150