Room8

 

Room8, under ledning av Sven Berggren, har spelat tillsammans sedan 2013 och kan beskrivas som ett kreativt kollektiv där de individuella rösterna ges stort spelrum. Berggrens kompositioner fungerar som ramverk för klanglig variation och musikaliska infall och kan beskrivas som uppfinningsrika, intrikata och utmanande men samtidigt tydliga, okonstlade och omedelbara. Improvisationerna är ofta fria, ibland minimalistiska, ibland stormande och ibland något däremellan. Room8 kastar sig gång på gång över stupet och in i det okända.

 ROOM8, släppte skivan ”Fresh Cut” 2013 och i Dig Jazz skrev Peter Bornemar:

– Det är sannerligen inget fel på uppställningen på det här albumet med Room8, en oktett i mångt och mycket sammanhållen av trombonisten Sven Berggren, som också svarar för samtliga åtta kompositioner på skivan. De övriga medverkande är nämligen saxofonisterna Joakim Milder och Alberto Pinton, trumpetaren Niklas Barnö, vibrafonisten Matthias Ståhl, gitarristen Håkan Goohde, basisten Filip Augustsson och trumslagaren Peter Danemo.

De första minuterna på det inledande stycket Activation är också magnifika, med Alberto Pintons basklarinett snirklande över en monotont ödesmättad rytm och de Gil Evans-doftande fraser som möter upp. Sedan följer – som väntat – det som också präglar musiken fortsättningsvis på hela albumet: En uppvisning i elegant och formsäkert formulerad jazz där arrangemangen är sinnrika, soloinsatserna förträffliga och ensemblespelet oklanderligt.

I tidningen Kulturen skriver Leif Carlsson:
– De gör ett traditionellt avstamp i kompositionen, ensemblespelet är oklanderligt och tätt, men idéer väcks och fantasin flödar just när friheten (inom rimliga gränser) är i sikte. Som de solopartier där tempot dras ner och solisten får gräva runt understödda och något utmanade av ett eller ett par av de övriga instrumenten, som inte bara fungerar som ett enkelt komp. Lyssna till trombonsolot i Caballo Blanco med Mattias Ståhls vibrafon som jämbördig kompanjon.

Niklas Barnö - trumpet
Joakim Milder - saxofoner
Sven Berggren - trombon
Alberto Pinton - baritonsaxofon/basklarinett
Mattias Ståhl - vibrafon
Peter Nylander - gitarr
Filip Augustsson - kontrabas
Peter Danemo - trummor


PUBLICERAD: 20170621
FRÅN FASCHINGS ARKIV
Onsdag 6/9 2017
Kök & Bar

Köket serverar rustik husman från hela världen. 

Läs mer om restaurangen här

Boka bord: 
Köper du en matplatsbiljetter reserveras ett bord i ditt namn. Vänligen inta era matplatser senast 30 min efter att matsalen öppnats (för tider, se respektive konsert på hemsidan). Har du frågor till matsalen och bordsbokningen? Kontakta oss på bord@fasching.se

Följ oss på Facebook! 280x150 Faschings Vänner