Norrbotten Big Band möter trion Lyöstraini – Anders Jormin, Lena Willemark och Karin Nakagawa

Det är tre mycket erfarna artister som gästar Norrbotten Big Band i denna produktion, uppskattade för sin musik av både publik som recensenter. Här får vi njuta av japanska influenser av Karin Nakagawa, egenkomponerad musik av Anders Jormin och sång av Lena Willemark.

Träd av ljus, Lyöstraini på älvmål. Så heter den trio tonkonstnärerna Lena Willemark, Anders Jormin och Karin Nakagawa bildade 2013 och som några år senare belönades med en svensk Grammis för sin kritikerrosade CD-skivan Trees of light.

I det här programmet tar de ytterligare ett steg in i ett spännande och ovanligt musikaliskt samarbete: det är sannolikt första gången någonsin en japansk koto delar scen med ett jazzigt storband. Konserten är uppdelad i två avdelningar. I den första komponerar Anders Jormin två orkesterverk direkt för Norrbotten Big Band, tanken är okonventionell storbandsmusik med en liten ensembles inkännande lyssnande och de enskilda musikernas egenartade klangfärger.

I den andra delen möter Lyöstraini (kontrabas, koto, röst och violin) Norrbotten Big Band i musik som arrangeras och komponeras av Anders Jormin. Anders Jormin är en av Skandinaviens mest efterfrågade tonkonstnärer, dessutom professor på Musikhögskolan i Göteborg och hedersdoktor på Sibeliusakademien i Helsingfors och på Musik- och Teaterakademien i Tallinn. Lena Willemark har under många år varit Sveriges klart ledande sångerska och fiolspelare inom svensk folktradition. Här i Norrbotten har hon turnerat många gånger, bland annat i ett uppmärksammat och älskat program tillsammans med Norrbotten Big Band, gruppen Väsen och Trio X 2016. Karin Nakagawa uppmärksammades hemma i Japan tidigt för sitt virtuosa spel och sin förmåga att improvisera på koto och genom åren har hon ofta fört in en tusenårig kototradition i ett samtida konstnärligt sammanhang. Absolut inte okontroversiellt i Japan, ändå bugade såväl traditionsbevarande kotomästare som publik i uppriktigt och djupt känd tacksamhet under Lyöstrainis första konserter i Japan.

De tre har en minst sagt skiftande musikalisk bakgrund. Lena Willemark med sina rötter i den folkliga älvdalstraditionen, Karin Nakagawa i den klassiska japanska traditionen – hon är en av de främsta artisterna på den 25-strängade konsertkoton, ett mycket gammalt harpliknande instrument sällan hört utanför Japan – och Anders Jormin, omtalad komponist och kontrabasist med världsrykte inom den samtida improvisationsmusiken.
Willemark berättar så här om sin höst 2018:
- Då släpper jag en ny platta "Svenska Låtar" med mig/Knutsson/Öberg, där vi tolkar bl a Eva Dahlgren och Cornelis Vreeswijk. Så blir jag hedersdoktor (igen!) vid Göteborgs Universitet. Jag kommer att ge konserter med Cecilia Zilliacus/Lena Willemark och is-vinterkonserter  tillsammans med slagverkaren Terje Isungset, Lisa Långbacka och Musica Vitae."


PUBLICERAD: 20180618
FRÅN FASCHINGS ARKIV
Söndag 28/10 2018
Kök & Bar

Köket serverar rustik husman från hela världen. 

Läs mer om restaurangen här

Boka bord: 
Köper du en matplatsbiljetter reserveras ett bord i ditt namn. Vänligen inta era matplatser senast 30 min efter att matsalen öppnats (för tider, se respektive konsert på hemsidan). Har du frågor till matsalen och bordsbokningen? Kontakta oss på bord@fasching.se

Faschings Vänner 280x150 Följ oss på Facebook! 280x150