LISTEN UP! Fire! & Guests

 

Support: Sofia Jernberg solo, Isak Hedtjärn solo

Skivbutik: Swejazz, Bromma

 

Listen Up! kallar Mats Gustafsson sin konsertserie när han är Artist in Residence på Fasching under våren. Det handlar om konserter som berör på djupet och en inbjudan till besökarna att lyssna på riktigt. Saxofonisten har bjudit in några av sina personliga favoriter - solomusik, skivaffärer, DJs och signaturdrinkar möter etablerade grupper inom den samtida jazzen och improvisationsmusiken.

 

Fire! är trion som brunnit sedan 2009 och som alltid ser till att leverera ett kompromisslöst inferno. På Fasching ger de sig ut i ett nytt elektroniskt landskap och de tre medlemmarna flaggar finurligt för att de eventuellt tar med sig någon gäst denna kväll. Förutom denna spelning är Fire! aktuella i uppsättningen av Barbro Lindgrens ”Molnens bröder” på Dramaten – ett akustiskt tretimmarspoem.

Med fem hyllade album på norska Rune Grammofon är Fire! idag en väletablerad trio på den internationella frijazz- och improvscenen. Deras experimentella jazz lånar uttryck och attityd från både tidigare frijazz, garagerock och ren noisemusik. De har samarbetat med välkända experimentartister som Jim O’Rourke och Oren Ambarchi och utgör grunden till storbandet Fire! Orchestra.

Två solister inleder denna kväll. Röstsolisten Sofia Jernberg är en av våra absolut mest kreativa röster just nu. Hennes sång är både självlysande och berörande. The New York Times hyllade henne med orden "Virtuosic vocal tricks: yelps, croaks and hums evokative of birds." – och det säger något om hennes fria sångstil. Sofia Jernberg tog emot Kungliga Musikaliska Akademiens Jazzpris år 2008.

Solist nummer två är klarinettisten Isak Hedtjärn som skapar penetrerande poetiska klanger på sitt instrument. Hans soloframträdanden är fulla av detaljer och bjuder på långa toner, oljud och en hel del oväntade improvisationer. Isak ingår också i Festen (tillsammans med Lisa Ullén, Elsa Bergman och Erik Carlsson) – som släppt ett mycket fint album på Lissabon-bolaget Clean Feed.

Kvällens skivbutik är Bromma Records / Swejazz – som vanligtvis har två butiker: en renodlad skivaffär och en affär som säljer jazzskivor, vintageaffischer, möbler och kläder. Butikerna är en mötesplats där det säljs allt från rock till hiphop. Där arrangeras också utställningar och liveuppträdanden. Det är också där podcasten Stashpåkrita spelas in.


Andreas Werlin – trummor
Mats Gustafsson – saxofon
Johan Berthling – bas

 


PUBLICERAD: 20170303


FRÅN FASCHINGS ARKIV
Lördag 13/5 2017
Kök & Bar

Köket serverar rustik husman från hela världen. 

Läs mer om restaurangen här

Boka bord: 
Köper du en matplatsbiljetter reserveras ett bord i ditt namn. Vänligen inta era matplatser senast 30 min efter att matsalen öppnats (för tider, se respektive konsert på hemsidan). Har du frågor till matsalen och bordsbokningen? Kontakta oss på bord@fasching.se

Följ oss på Facebook! 280x150