LISTEN UP! Radian

 

Support: Signe Dahlgreen solo

Skivbutik: Record Mania, Stockholm

 

Listen Up! kallar Mats Gustafsson sin konsertserie när han är Artist in Residence på Fasching under våren. Det handlar om konserter som berör på djupet och en inbjudan till besökarna att lyssna på riktigt. Saxofonisten har bjudit in några av sina personliga favoriter - solomusik, skivaffärer, DJs och signaturdrinkar möter etablerade grupper inom den samtida jazzen och improvisationsmusiken.

 

Sedan starten hemma i Wien 1996 har Radian stilsäkert och gränsöverskridande utforskat genrer som post-rock, jazz och electronica. Deras rytmer och harmonier interagerar med dåtid, nutid och framtid i en helt unik mix. Deras instrumentala musik rymmer skiftningar, lager på lager och en sällsynt förmåga att ständigt ifrågasätta överordnade musikaliska hierarkier och strukturer.

För senaste skivan On Dark Silent Off har Radian hyllats av en enig internationell kritikerkår. Amerikanska Pitchfork gav betyget 8/10 och konstaterade att detta band alltid legat i framkant, men att de nu verkligen överträffat sig själva på alla plan. Albumets titel är ett citat från den amerikanske målaren och konstkritikern Ad Reinhardt. Själva har Radian sagt (i en intervju med Austrian Music Export) att de valde just denna titel eftersom den säger en del om hur de arbetar: ”motsättningar, ouppfyllda förväntningar och frakturer” har nämligen alltid varit en del av det de intresserat sig för musikaliskt.

Så även när de spelar live: spänningstillstånd, revor i musiken och överraskande vändningar tillhör när Radian står på scen.

Först ut denna kväll är saxofonisten Signe Dahlgreen som kommer att ta sin utgångspunkt i ren improvisation. Danska Signe Dahlgreen bor sedan 2012 i Göteborg där hon är en aktiv aktör på frijazz- och improvisationsscenen. Hon spelar vanligtvis med trion Yes Deer och med en rad andra konstellationer. Som soloartist präglas hon av en öppenhet och nyfikenhet som alltid vänder och vrider på det mikro- och makrokosmos som är jazz.

Kvällens skivbutik är Record Mania som startade som webshop 1996. Sedan 2001 finns Record Mania också som fysisk butik. Idag ligger den på Östgötagatan 2 i Stockholm. Ägaren Lars Larsson specialiserar sig främst på vinyl inom genrer som jazz, soul, funk, latin, brazil, afro, hip-hop och reggae.

Martin Brandlmayer – trummor, elektronik
Martin Siewert – gitarr, lapsteel, elektronik
John Norman – bas


PUBLICERAD: 20170303


FRÅN FASCHINGS ARKIV
Fredag 12/5 2017
Kök & Bar

Köket serverar rustik husman från hela världen. 

Läs mer om restaurangen här

Boka bord: 
Köper du en matplatsbiljetter reserveras ett bord i ditt namn. Vänligen inta era matplatser senast 30 min efter att matsalen öppnats (för tider, se respektive konsert på hemsidan). Har du frågor till matsalen och bordsbokningen? Kontakta oss på bord@fasching.se

Följ oss på Facebook! 280x150