JOEL LYSSARIDES TRIO

 

Den flerfaldigt prisbelönte pianisten JOEL LYSSARIDES (född 1992) har befunnit sig i den musikaliska hetluften under de senaste tio åren. Ryktet om den unge begåvade stockholmaren  har bla lett till samarbeten med artister som Silvana Imam, Anne Sofie von Otter, Dirty Loops, Benny Andersson,  Nils Landgren, Kristin Amparo och Blacknuss för att nämna några.
Intresset för jazz väcktes redan när Joel som sjuåring fick lyssna till Charlie Parkers ”Blue Bird”.

- Det var något med just den inspelningen som var så otroligt lätt att ta till sig. Gruppens sväng, Parkers och Miles Davis tydlighet och timing.  Utan att kunna något vidare om jazz gjorde musiken mig glad! berättar Joel 22 år senare.

Under åren har Joel Lyssarides tagit emot flera tunga stipendier. Vid 21 års ålder fick Joel motta Jan Wallander-priset vilket innebar att han har fått disponera en ny Steinway-flygel under de kommande åren. Han har prisats av STIM för sina kompositioner, nominerats till Jazzkattenutmärkelsen Årets nykomling av Sveriges Radio P2 samt tagit emot det sedan några år tillbaka nyinstiftade Bengt-Säve Söderbergh stipendiet.

När det var som mörkast i höstas spelade Joel in sitt ljusa och melodiska debutalbum tillsammans med vännerna Niklas Fernqvist på kontrabas och Rasmus Svensson Blixt på trummor. Musiken är influerad av flamenco och americana men reflekterar samtidigt Joels romantiska klassiska bakgrund, framförallt från den ryska kompositören Skrjabin och den argentiska kompositören Astor Piazzolla.
Det är intensiv och minst sagt krävande musik för det klassiska formatet pianotrio.
En viktig beståndsdel i Joels låtskatt  är den östeuropeisk-grekiska ådran med orientaliska halvtoner.

Den 30 augusti sparkar Joel igång konsertsäsongen med sin releasekonsert för nya albumet DREAMER på Fasching.


Joel Lyssarides, piano
Niklas Fernqvist, bas
Rasmus Svensson, trummor


PUBLICERAD: 20180629
FRÅN FASCHINGS ARKIV
Torsdag 30/8 2018
Kök & Bar

Köket serverar rustik husman från hela världen. 

Läs mer om restaurangen här

Boka bord: 
Köper du en matplatsbiljetter reserveras ett bord i ditt namn. Vänligen inta era matplatser senast 30 min efter att matsalen öppnats (för tider, se respektive konsert på hemsidan). Har du frågor till matsalen och bordsbokningen? Kontakta oss på bord@fasching.se

Faschings Vänner 280x150 Följ oss på Facebook! 280x150