Jan Lundgren with Strings
"A Tribute to Jan Johansson-50 Years in Memorian"
Special Guests Georg Riedel & Lennart Åberg

 

En kväll tillsammans med några av Sveriges mest omtyckta jazzpersonligheter! I detta program med stråkkvartett och Mattias Svensson på bas, kommer de spela musik som är intimt förknippad med Jan Johansson. Grundmaterialet till konserten är cd:n The Ystad Concert - A Tribute to Jan Johansson, som är Lundgrens personliga hyllning till kollegan Jan Johansson. Musiken blir en form av postumt möte mellan dessa jazzpersonligheter, där utgångspunkten är Jazz på Svenska och Jazz på Ryska. Speciella gäster är Georg Riedel samt Lennart Åberg. Stråkarrangemangen är skrivna av Martin Bergren.

Jan Lundgren idag räknas som en av världens mest framstående jazzpianister. Hans egna ensemble, Jan Lundgren Trio, fick sitt genombrott med skivan Swedish Standards, som också vann Orkesterjournalens pris Gyllene skivan 1997. 2007 blev Jan som förste nordiska jazzpianist utnämnd till Steinway & Sons exklusiva grupp "Steinway Artist". Han är sedan 2010 Artistic Director för Ystad Sweden Jazz Festival och sedan 2017 detsamma för Jazzhus Montmartre i Köpenhamn.

Jan Johansson var född i Söderhamn 1931. Studerade en tid i Göteborg på Chalmers, aktiv i Chalmersspexets föreställningar. Efter att ha lämnat studierna bodde han ett tag i Köpenhamn där han bl a spelade med Stan Getz och Oscar Petiford. Efter den korta men viktiga perioden i Köpenhamn kom han till Stockholm och inledde samarbete med bl.a Georg Riedel och Arne Domnerus.Han turnerade flitigt och spelade in flera album under eget namn. Till de mer kända hör Jazz på svenska, Jazz på ryska, Musik genom fyra sekler, 8 bitar Johansson och Innertrio.  Han komponerade även för Sveriges Radio och TV, till exempel Pippi Långstrump. Jan Johansson omkom i en bilolycka i november 1968. Han har lämnat oförglömliga spår efter sig.

Jan Lundgren, piano
Mattias Svensson, bas

Stråkkvartett:
Daniel Migdal
Emily Stewart
Erik Holm
Asja Valcic

Gäster:
Lennart Åberg, saxofon
Georg Riedel, bas


PUBLICERAD: 20180226
FRÅN FASCHINGS ARKIV
Torsdag 24/5 2018
Kök & Bar

Köket serverar rustik husman från hela världen. 

Läs mer om restaurangen här

Boka bord: 
Köper du en matplatsbiljetter reserveras ett bord i ditt namn. Vänligen inta era matplatser senast 30 min efter att matsalen öppnats (för tider, se respektive konsert på hemsidan). Har du frågor till matsalen och bordsbokningen? Kontakta oss på bord@fasching.se

Följ oss på Facebook! 280x150 Faschings Vänner 280x150 Presentkort - 280x150