Jan Lundgren Potsdamer Quartet

 

Ända sedan starten av sin karriär har Jan Lundgrens konstnärsskap definierats av förändring och förnyelse utan att förlorat det förflutna ur siktet. Hans album Potsdamer Platz är ett uttalande som är personligt, en trogen bild utifrån det unika perspektiv som han upplever och utför jazzmusiken. Alla kompositioner (förutom Tväredet) är hans egna. Lundgren har samlat en grupp som verkligen äger materialet  och ger det stilistisk form och mening. Lundgren säger själv om albumet?

- Vad jag ville var att arbeta med dessa människor - mina favoritmusiker - och att göra något nytt av dessa låtar genom processen av interaktion. Missförstå mig inte, jag har inget emot konceptalbum, i själva verket har jag gjort ett par; men här var det som om vi faktiskt insåg vad konceptet var efter att vi hade gjort det.

Melodiska arbetsuppgifter är domänen för den store finske altsaxofonisten Jukka Perko. Känd inte minst för sina samarbeten med Red Rodney, McCoy Tyner och Skandinaviska ikoner som Niels-Henning Ørsted Pedersen. I rytmsektionen finner vi danske Morten Lund, som nyligen gjort ett mycket väl mottaget album tillsammans med Lars Danielsson och Marius Neset. Lund och Lundgren är väl bekanta sedan tidigare, Lund var ordinarie medlem i Jan Lundgren Trio år 2000. På bas medverkar Dan Berglund som i detta sammanhang inte behöver en närmare presenation, under lång tid spelade han exklusivt i Esbjörn Svensson Trio. Berglund och Lundgren har känt varandra under en lång tid, men Lundgren har aldrig delat scen med honom tidigare. "Jag har haft idén om det här bandet i mitt huvud under en lång tid. När vi för fyra år sedan träffades vid en festival i Milano, ordnade vi projektet" minns Lundgren. Som så ofta händer, tog det ganska lång tid att omsätta idén i praktiken. I det här fallet var vänta väl värd. Musiker som ”klickar” så väl med varandra och smälter ihop till en enhet som dessa gör, är ett mycket sällsynt fenomen.

Alla fyra dyker rakt in i musiken, provar nya saker, de är djärva i sin inställning, och ändå kantrar aldrig musiken och blir otillgänglig. Det verkar ha varit en magisk, försynens handen styra detta album också, om hur valet av titeln är något att gå efter. "Jag hade inte tänkt ut ett namn för vare sig kompositionen eller för hela albumet. Vi spelade in på Hansa Studios vid Potsdamer Platz i Berlin, och en dag när jag vaknade på hotellet hade jag namnet klart". Potsdamer Platz - namnet passar perfekt med de associationer man får, neonljus, storstad, puls. Detta är en låt som definitivt handlar mer om styrka än om skönhet."

"Precis som återuppbyggnaden av Potsdamer Platz på sätt och vis är en symbol för det nya Tyskland, så står titeln för den typ av positiva kraft som jag tycker alltid skall utgå från musiken. Musik ska vara på väg, ta oss någonstans.”, säger Lundgren. Detta nya album visar hur väl Lundgrens nya kvartett inte bara monterats ihop, utan också vuxit ihop, och nu börjat att gå vidare med ett tydligt och starkt gemensamt syfte.

Jan Lundgren - piano
Jukka Perko - saxofoner
Mattias Svensson - bas
Morten Lund - trummor


PUBLICERAD: 20170228


Tisdag 2/5 2017

VI ÖPPNAR: 17:00
Matsalen öppnar: 18:00
På scen ca: 20:00
Pris: 270/220/150 kr
Åldersgräns: 18 år
Kök & Bar

Köket serverar rustik husman från hela världen. 

Läs mer om restaurangen här

Boka bord: 
Köper du en matplatsbiljetter reserveras ett bord i ditt namn. Vänligen inta era matplatser senast 30 min efter att matsalen öppnats (för tider, se respektive konsert på hemsidan). Har du frågor till matsalen och bordsbokningen? Kontakta oss på bord@fasching.se

Följ oss på Facebook! 280x150