Eva Kruse

 

En av de artister som Nils Landgren representerar både som skivbolag och agent är den unga tyska kontrabasisten Eva Kruse, boende på Brännö i Göteborgs skärgård.

Hon har gjort två album på Redhorn Records (Naxos): "In Water" 2014 och "On the Mo" 2016, varav den första belönades med en ECHO-award (Tysklands Grammis) och den senare är nominerad till ECHO i år. Eva jobbar mycket med Nisse, bland annat i projekten "New Eyes on Baroque" och "Christmas With my Friends", båda med stora framgångar både i Sverige och Tyskland. Hon har även tagit emot en rad priser de senaste tio åren med pianisten Michael Wollny´s trio [em], bland annat två Grammisar för årets band i Tyskland.

Eva Kruses musik låter som om en inre naturkraft har blivit lösgjord och fått egna vingar, kanske mycket på grund av byte av hemort och därmed livsstil - från bruset och pulsen i centrala Berlin till vinden och vattnen i svenska västkustens skärgård. Med “On the Mo” positionerar sig Eva Kruse nu som en mycket lovande europeisk komponist som frigör sig från territorialvattnen jazz, pop och klassisk musik och hittar en helt egen uttrycksvärld, lika dynamisk, spännande och färgglad som ett korallrev.

- Ofta förefaller det svårt att förena jazzen med den klassiska konstmusiken; där finns hinder som radikalt olika tajming och skilda förhållningssätt till begreppen komposition och improvisation. Men en lösning ligger egentligen aldrig längre bort än hos en enskild musiker. För komponisten och kontrabasisten Eva Kruse flyter de olika traditionerna ledigt samman – och faktiskt fler än så: på sin andra skiva i eget namn tangerar hon även pop, rock och visa. Kvintetten spelar övervägande originallåtar och förmår verkligen balansera till exempel groove med en influens som JS Bach. Det kräver sin basist, inte minst. (Johannes Cornell, DN)

Jonas Knutsson - sopransax,/altsax
Uwe Steinmetz - sopransax/altsax
Christian Jormin - piano
Eva Kruse - bas
Eric Schaefer - trummor


PUBLICERAD: 20170208
FRÅN FASCHINGS ARKIV
Onsdag 19/4 2017
Kök & Bar

Köket serverar rustik husman från hela världen. 

Läs mer om restaurangen här

Boka bord: 
Köper du en matplatsbiljetter reserveras ett bord i ditt namn. Vänligen inta era matplatser senast 30 min efter att matsalen öppnats (för tider, se respektive konsert på hemsidan). Har du frågor till matsalen och bordsbokningen? Kontakta oss på bord@fasching.se

Följ oss på Facebook! 280x150