Dear Blossom Dearie

 

Jazzsångerskorna Lina Nyberg, Carin Lundin och Tessan Milveden hyllar den amerikanska sångerskan/pianisten/kompositören Blossom Dearie (1924-2009). Blossom var känd för sitt säregna sångsound, utsökta pianospel och fina kompositioner med väl valda texter - ofta framförda med humoristiska undertoner. Många musiker runt om i världen har inspirerats av Blossom Dearie och gör så fortfarande än idag.

Hennes långa karriär startade som sångerska med Woody Hermans band. Därefter följde succé i Paris med vokalgruppen Blue Stars 1950-55 och berömda skivor på Verve Records 1956-61. Blossom Dearie spelade i Sverige ett antal gånger och samarbetade även med Monica Zetterlund som tolkade musiken på svenska i Tage Danielssons översättningar. Blossom Dearie startade tidigt eget förlag och 1974 även ett eget skivbolag: Daffodil Records. Hennes inspelningar har genom åren använts i mängder av filmer och tv-serier. 

Sångerskan och kompositören Lina Nyberg under de sedaste 20 åren profilerat sig som en av de mest framstående och nyskapande jazzmusikerna i Norden. Hon har framträtt i ett stort antal länder och jobbat med några av de främsta musikerna i världen. I mars 2016 kom hennes senaste, grammisnominerade, album "Aerials" ut på bolaget Hoob Records. På Aerials återknyter Nyberg till jazzens standardrepertoar med låtar som "Bye bye blackbird" och "Fly me to the moon" - men albumet innehåller även nykomponerad musik för Malmöbaserade stråkkvartetten Vindla. 2016 tilldelades Lina Kungliga Musikaliska Akademins stora jazzpris.

Jazzsångerskan Carin Lundin har släppt fem skivor och turnérat land och rike runt på jazzklubbar och konserthus. 2015 valdes senaste skivan ”What Now My Love” till en av årets bästa jazzplattor av DIGJAZZ.se. 2010 hamnade skivan ”Smulor och parafraser” på 5:e plats i Orkesterjournalens omröstning av ”Gyllene skivan”. 2007 utsågs Carin Lundin till Stiftelsen Jazzens Museums mottagare av Anita O’Day-priset med motiveringen: ”Carin Lundin har under några år varit musikernas favoritsångerska och hon förvaltar väl det jazzmusikaliska arvet från de stora sångerskorna Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan och förstås Anita O’Day, med en för svenska sångerskor alldeles unik timing och jazzkänsla.”

Tessan Milveden har sedan 80-talet uppträtt i jazzsammanhang och på andra scener med både standardlåtar och eget material på repertoaren. Texterna står alltid i centrum för hennes tolkningar, som framförs med både innerlighet och bluesigt sväng. Tessans unika röstklang kan höras dels i svenska texter och även i tolkningar av storheter som Billie Holiday, Blossom Dearie, Charlie Parker och Thelonious Monk. Genom åren har hon sjungit med de flesta, från saxofonisten Bernt Rosengren till pianisten Ann Blom. 

Lina Nyberg - sång
Carin Lundin - sång
Tessan Milveden - sång
Mathias Algotsson - piano
Svante Söderqvist - kontrabas
Cornelia Nilsson - trummor


Foto: Christer Landergren / Svenskt Visarkiv


PUBLICERAD: 20170403


FRÅN FASCHINGS ARKIV
Torsdag 11/5 2017
Kök & Bar

Köket serverar rustik husman från hela världen. 

Läs mer om restaurangen här

Boka bord: 
Köper du en matplatsbiljetter reserveras ett bord i ditt namn. Vänligen inta era matplatser senast 30 min efter att matsalen öppnats (för tider, se respektive konsert på hemsidan). Har du frågor till matsalen och bordsbokningen? Kontakta oss på bord@fasching.se

Följ oss på Facebook! 280x150