Amanda Ginsburg

 

Amanda Ginsburg släpper debutalbumet Jag har funderat på en sak 2 februari och det firas med relesekonsert på Fasching den 7 maj.

Det har varit ett händelserikt år för Amanda Ginsburg. Skivbolaget Ladybird (Naxos) fick snabbt upp ögonen för henne och den första singeln Havsmelodi släpptes i våras. Efter att blivit nominerad till Årets Nykomling av P2 Jazzkatten släppte hon sin andra singel Flykten från vardagen som gästades av Nils Landgren. Nu är det äntligen dags för fullängdaren!

Nyårsafton 2015 fattar Amanda Ginsburg beslutet att producera en skiva med sin musik. Några veckor senare ligger hon vaken genom vinternatten och grubblar över projektet - vad som måste göras och vad som inte vill bli. Som en av tusen fladdrande tankar kommer ordet "vargtimma" till henne där och då - att när dagen gryr kommer optimistmen träda fram och det som nu känns svårt blir plötsligt skamset lätt. Inget liv är det andra likt, en dag är blå och nästa dag vill en annan vara som du. Det är detta Amanda Ginsburgs texter handlar om: hur ängslan och melankoli går sida vid sida med en livsbejakande humor.

Som hon själv säger: "Jag låter min musik frodas i den nordiska melankolins tonspråk. Där vill jag varsamt förvalta arvet efter några av de mest älskade namnen inom svensk jazz och visa. Musiken hedrar en tradition men tar den in i en samtid med de infallsvinklar en 90-talist upptäcker i sig själv och andra."

- Fullängdaren "Jag har funderat på en sak", som innefattar båda singlarna, rör sig mellan jazz och visa, med texter på svenska. Det är musik som vinner mycket på just språket, men tilltalet är också musikaliskt okonstlat och direkt. Andra har gått före i samma spår – Sarah Riedel, till exempel. Men Ginsburg har sin egen timbre och en närhet till sin musik och sina texter som känns distinkt personlig. En viss poppighet smyger sig osökt på, samtidigt som musiken ekar av samma gammelsvenska traditioner som Jan Johansson och andra utvecklade på 60-talet. (Johannes Cornell, DN)

 

Amanda Ginsburg - sång
Filip Ekestubbe - piano
Ludvig Eriksson - kontrabas
Ludwig Gustavsson - trummor
Joel Karlsson - saxofon/basklarinett


PUBLICERAD: 20180209
FRÅN FASCHINGS ARKIV
Måndag 7/5 2018
Kök & Bar

Köket serverar rustik husman från hela världen. 

Läs mer om restaurangen här

Boka bord: 
Köper du en matplatsbiljetter reserveras ett bord i ditt namn. Vänligen inta era matplatser senast 30 min efter att matsalen öppnats (för tider, se respektive konsert på hemsidan). Har du frågor till matsalen och bordsbokningen? Kontakta oss på bord@fasching.se

Presentkort - 280x150 Följ oss på Facebook! 280x150 Till kalendariet